Ομοιοπαθητική & Εγκυμοσύνη

Η εμπειρία της κύησης και του τοκετού είναι μία από τις πιο σημαντικές και συναρπαστικές στη ζωή της γυναίκας, ίσως, η πιο σημαντική. Κάθε εγκυμονούσα συνειδητοποιεί την συμφυή δημιουργική της δύναμη, μέσα από αυτή τη φυσική διαδικασία.

Η Ομοιοπαθητική έρχεται να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, υποβοηθώντας με τον πιο φυσικό, ήπιο, ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο όλα τα στάδια αυτού του θαύματος και της δημιουργίας της ζωής.

Το στάδιο προ της σύλληψης

Πολλά ζευγάρια, που κατά τ άλλα είναι υγιή, αντιμετωπίζουν αναπαραγωγικά προβλήματα. Η Ομοιοπαθητική βοηθάει στο να ξεπεραστούν τυχόντα προβλήματα υπογονιμότητας, όπως πολυκυστικές ωοθήκες, διαταραχές του κύκλου, ιστορικό επαναλαμβανόμενων αποβολών, ενδομητρίωση, ινομυώματα, ορμονικές διαταραχές, χαμηλός αριθμός και ποιότητα σπερματοζωαρίων.

Σκοπός, επίσης, της θεραπείας είναι η ενίσχυση της υγείας των υποψήφιων γονέων. Ιδανικά, καλό θα ήταν και οι δύο γονείς να ενίσχυαν τον οργανισμό τους με καλή διατροφή και ομοιοπαθητική 3-6 μήνες πριν την σύλληψη για την βελτίωση της υγείας τους, την εμφύτευση σε μία υγιή μήτρα, κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, για τη διασφάλιση μιας καλής κύησης και κατ' επέκταση καλής υγείας του εμβρύου.

Αν, τελικά, η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι αναγκαία, η Ομοιοπαθητική βοηθάει στην διατήρηση της καλής κατάστασης της υγείας της μητέρας, καθώς επίσης και στη μείωση των παρενεργειών από τη χρήση των συμβατικών φαρμάκων.

Η περίοδος της κύησης

Η ήπια και ασφαλής φύση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων τα καθιστά ως την ιδανική επιλογή κατά την διάρκεια της κύησης. Κάθε βελτίωση στην υγεία της μητέρας, σε αυτό το στάδιο, ωφελεί και το έμβρυο.

Πολλές ορμονικές, φυσικές και συγκινησιακές αλλαγές συμβαίνουν, καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, με αποτέλεσμα κάποιες φορές την εμφάνιση δυσάρεστων συμπτωμάτων. Πολλές γυναίκες φοβούμενες τις παρενέργειες των συμβατικών φαρμάκων και μη θέλοντας να ρισκάρουν την υγεία τη δική τους και του εμβρύου, απλά υπομένουν τα δυσάρεστα συμπτώματα μην γνωρίζοντας τα οφέλη της Ομοιοπαθητικής.

Ακόμη και υγιείς μητέρες είναι δυνατόν να βιώσουν κάποια από αυτά τα συμπτώματα. Οι πιο συνήθεις ανεπιθύμητες τέτοιες καταστάσεις είναι:

 • Εξάντληση, αναιμία
 • Κεφαλαλγίες ημικρανίες
 • Ναυτίες, εμετοί
 • Λοιμώξεις
 • Ατυχήματα, τραύματα
 • Κολπικές και ουρολογικές μολύνσεις
 • Δυσκοιλιότητα, διάρροια, αιμορροΐδες
 • Λιποθυμίες, ζαλάδες
 • Πεπτικά προβλήματα, δυσπεψία
 • Αλλεργίες, ιγμορίτιδα
 • Εκλαμψία και προεκλαμψία
 • Διαβήτης κύησης
 • Μυοσκελετικά προβλήματα, πόνοι μέσης, κράμπες
 • Ψυχοδιανοητικά συμπτώματα, συναισθηματικές διαταραχές, αϋπνίες
 • Ισχιακή προβολή
 • Δερματολογικά προβλήματα

Ας αναλύσουμε κάποια από αυτά τα προβλήματα και την ομοιοπαθητική τους διαχείριση:

Ναυτία και εμετός κύησης

Η ναυτία και ο εμετός αποτελούν τα πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, με ένα ποσοστό 50% των εγκύων να τα εμφανίζουν από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες της κύησης. Η εκδήλωσή τους μπορεί να εμφανίζεται περισσότερο έντονα κατά τις πρωινές ώρες ή να καλύπτει όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα παρακάτω ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι τα πιο συχνά ενδεικνυόμενα και συνταγολογούμενα, πάντα με βάση την αρχή της συνολικότητας των συμπτωμάτων και της εξατομίκευσης.

 • Sepia: συνταγολογείται για γυναίκες που είναι κουρασμένες και ευερέθιστες, κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ναυτία επιδεινώνεται από διάφορες οσμές, υπάρχει επιθυμία για ξύδι και ξινά. Η ναυτία, επίσης, μπορεί να συνοδεύεται από δυσκοιλιότητα και κακή κυκλοφορία.
 • Pulsatilla: συνταγολογείται για γυναίκες κακόκεφες, ευσυγκίνητες συναισθηματικές, που χρειάζονται επιβεβαίωση. Η ναυτία χειροτερεύει το απόγευμα και το βράδυ, σε κλειστούς και ζεστούς χώρους. Υπάρχει επιθυμία για γλυκά, τα οποία επιδεινώνουν την ναυτία, με χαρακτηριστικό συνοδό σύμπτωμα την έλλειψη δίψας.
 • Colchicum: συνταγολογείται όταν η ναυτία είναι έντονη και υπάρχει τάση για εμετό με την παραμικρότερη μυρωδιά φαγητού, ακόμη και η ιδέα του φαγητού δημιουργεί εμετό, ειδικά η μυρωδιά του αυγού και του ψαριού. Η ναυτία συνοδεύεται από έντονη διάταση (φούσκωμα) και μερικές φορές συμπτώματα κολίτιδας.

Δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνή και δεν σχετίζεται μόνο με τη διατροφή της εγκυμονούσας, αλλά και με τις ορμόνες της. Οι ορμονικές αλλαγές, που συμβαίνουν, επηρεάζουν και το έντερο και το πεπτικό σύστημα, γενικότερα, με αποτέλεσμα την επιβράδυνση της πεπτικής λειτουργίας.

 • Nux vomica: Δυσκοιλιότητα, συνεχής αναποτελεσματική επιθυμία (τάση χωρίς αποτέλεσμα), συνοδευόμενη από δυσπεψία, εκνευρισμό, οξυθυμία, ανυπομονησία, αιμορροΐδες.
 • Sulphur: Δυσκοιλιότητα με αιμορροΐδες, συνοδευόμενες από κνησμό και αίσθημα καύσου. Υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία, δίψα και δυσανεξία στη ζέστη.

Η Ομοιοπαθητική, εκτός από την βελτίωση των φυσικών συμπτωμάτων κατά την κύηση, βοηθά και στην εξισορρόπηση συναισθηματικών και ψυχικών καταστάσεων που μπορούν να προκύψουν, όπως νευρικότητα, απογοήτευση, άγχος, επίμονες δυσάρεστες σκέψεις, ενοχές, εναλλαγές στο συναίσθημα και στη διάθεση, ήπια θλίψη, κατάθλιψη, υπερβολικό άγχος και αγωνία για την εγκυμοσύνη και τον επικείμενο ρόλο ως μητέρα, ευσυγκινησία με ή χωρίς αιτία, γενικότερη ευαισθησία.

Η φάση του τοκετού

Υπάρχουν, επίσης, αποτελεσματικά ομοιοπαθητικά φάρμακα που ενδείκνυνται κατά την διάρκεια του τοκετού, αφ' ενός μεν για να διευκολύνουν την διαδικασία του, αφ' ετέρου για να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα,  όπως τη μη διαστολή του τραχήλου, τους έντονους πόνους, μία πιθανή αιμορραγία, το σοκ, την εξάντληση, την κατακράτηση πλακούντα και άλλα. Αυτά τα φάρμακα χορηγούνται μόνο από τον έμπειρο Μαιευτήρα/Γυναικολόγο, με εκπαίδευση στην Ομοιοπαθητική.

Η περίοδος αμέσως μετά τον τοκετό

Η χορήγηση ομοιοπαθητικών φαρμάκων ενδείκνυται προεγχειρητικά, αλλά κυρίως μετεγχειρητικά, με στόχο την επιτάχυνση της ανάρρωσης από τον τοκετό, την καισαρική τομή, την επισιοτομή και την αντιμετώπιση των συνεπειών του άγχους, του σοκ και των παρενεργειών των αναισθητικών ουσιών και της επισκληρίδιου αναλγησίας.

Το κατ' εξοχήν φάρμακο για την επιτάχυνση της ανάρρωσης μετά τον τοκετό (φυσιολογικό ή καισαρική τομή) είναι η Arnica.

 • Arnica: βοηθάει στο σοκ και στο τραύμα του τοκετού, φυσικό και συγκινησιακό, ανακουφίζει από τον πόνο, το οίδημα και τον μωλωπισμό, αποτρέπει την αιμορραγία, τους σπασμούς και θεραπεύει την βλάβη των ιστών. Την δράση της Arnica, μετά από μερικές ημέρες, μπορεί να συμπληρώσει το φάρμακο Bellis perennis.
 • Hypericum: είναι ένα καταπληκτικό φάρμακο για την ανακούφιση του πόνου σε περιοχές πλούσιες σε νεύρα, στους έντονους πόνους που ακολουθούν μια επισιοτομή, έναν τοκετό με εμβρυουλκό, καθώς και πόνους μετά την επισκληρίδιο, ειδικά στον κόκκυγα.
 • Kali phosphoricum: ένα φάρμακο για την πνευματική και φυσική εξουθένωση μετά τον τοκετό, σε συνδυασμό με πονοκέφαλο, εξάντληση και αϋπνίες.
 • Staphysagria: δίνεται συνήθως μετά από καισαρική τομή ή επισιοτομή, θεραπεύει επώδυνες χειρουργικές τομές συνοδευόμενες από θυμό, αγανάκτηση και ταπείνωση, μετά από μια επώδυνη, τραυματική και παρεμβατική επέμβαση. Η γυναίκα νιώθει ότι η εμπειρία της γέννας την έχει διαταράξει συναισθηματικά και διακατέχεται από αρνητικά συναισθήματα για αυτή.

Η περίοδος της Λοχείας και της Γαλουχίας

Η Ομοιοπαθητική συνεχίζει να είναι ο πιστός σύμμαχος της γυναίκας και κατά την διάρκεια της λοχείας και γαλουχίας. Προβλήματα όπως η μαστίτιδα, η μειωμένη παραγωγή γάλακτος, οι πληγωμένες θηλές, αλλά και η επιλόχεια κατάθλιψη αντιμετωπίζονται καθημερινά και με επιτυχία από τους Ομοιοπαθητικούς.

Η μαστίτιδα είναι μία φλεγμονή του μαστού της μητέρας που θηλάζει και συνήθως συμβαίνει τις πρώτες μέρες ή τις πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Τα συνηθέστερα συμπτώματα της είναι τοπικά και αποτελούνται από έντονο πόνο, σκληρότητα και πρήξιμο του στήθους, κοκκινίλα, αίσθημα αυξημένης θερμοκρασίας τοπικά και ίσως πυρετό.

Τα κυριότερα ομοιοπαθητικά φάρμακα για την συγκεκριμένη φλεγμονή είναι τα ακόλουθα:

 • Belladonna: ενδείκνυται με τα πρώτα συμπτώματα της μαστίτιδας, όταν συμβαίνουν αιφνίδια με φλεγμονή, οίδημα, ερυθρότητα, συνοδεία πυρετού, ίσως και πονοκεφάλου.
 • Bryonia: ενδείκνυται όταν υπάρχει μια χαρακτηριστική σκληρότητα στο στήθος, το οποίο είναι ζεστό και επώδυνο, αλλά όχι τόσο ερυθρό. Χαρακτηριστική είναι η χειροτέρευση από την κίνηση, ειδικά την ανύψωση των χεριών. Συνοδεύεται από ξηρότητα στόματος, δίψα και ίσως δυσκοιλιότητα.
 • Phytolacca: ενδείκνυται σε μεγάλη σκληρότητα του στήθους (αίσθηση σαν πέτρα), έντονα επώδυνους μαστούς και θηλές με ραβδώσεις και σκασίματα, με διαχέοντες πόνους και, ίσως, την ύπαρξη πύου.

Κατάθλιψη λοχείας ή επιλόχειος κατάθλιψη

Ομοιοπαθητικά φάρμακα μπορεί να χορηγηθούν και για την βελτίωση της ψυχικής διάθεσης της μητέρας, η οποία μπορεί να υπονομευθεί από πολλούς παράγοντες. Τέτοιοι παράγοντες είναι μεταξύ άλλων: οι ραγδαίες ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα της, το αίσθημα απώλειας, που προκαλεί η διακοπή της επαφής που είχε επί εννέα μήνες με το έμβρυο, αλλά και η ύπαρξη ενός ιδιαίτερα απαιτητικού βρέφους (όπως είναι τα βρέφη που κλαίνε ασταμάτητα μέρα-νύχτα).

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια αρκετά συχνή διαταραχή, η οποία μπορεί να αντιμετωπισθεί με ομοιοπαθητικά φάρμακα, που αποκαθιστούν γρήγορα την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να βοηθήσουν και τις γυναίκες που υποφέρουν επειδή η εγκυμοσύνη τους δεν είχε αίσια έκβαση (είτε λόγω αποβολής, είτε λόγω θνησιγένειας, είτε λόγω τραυματικού τοκετού).

 • Sepia: το νούμερο ένα φάρμακο για την επιλόχειο κατάθλιψη. Η γυναίκα βρίσκεται σε κατάσταση εξάντλησης που μπορεί να φτάσει και στην απάθεια και την ανικανότητα ή αίσθηση αυτής να αντεπεξέλθει στις νέες ευθύνες της, να φροντίσει το μωρό, τον εαυτό της και την οικογένεια της. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να βιώσει ακόμη και μίσος για τα αγαπημένα της πρόσωπα. Νιώθει απελπισμένη, κλαίει ακατάπαυστα και αγωνιά για την αποκατάσταση της υγείας της.
 • Ignatia: ένα φάρμακο για θλίψη, μη επιθυμητή έκβαση κύησης, επιλόχεια κατάθλιψη, με μεγάλες εναλλαγές διάθεσης, αγχώδεις διαταραχές, globus hystericus (αίσθηση κόμπου στο λαιμό), άγχος σχετικά με την φροντίδα του μωρού.
 • Natrum muriaticum: ένα από τα πιο συχνά χορηγούμενα ομοιοπαθητικά φάρμακα, το οποίο καλύπτει πολλών ειδών καταθλίψεις. Υπάρχει τάση για μεγάλη εσωστρέφεια, σιωπηλή θλίψη, με επιζήτηση της μοναξιάς και της απομόνωσης.

Η χρήση της Ομοιοπαθητικής επεκτείνεται και στην θεραπεία των βρεφών και φυσικά μετέπειτα και στην παιδική ηλικία. Η Ομοιοπαθητική αποδεικνύεται χρήσιμη στον βρεφικό ίκτερο, στην ανακούφιση του μωρού από τους πόνους των κολικών, τη δυσκοιλιότητα, διάρροια, προβλήματα οδοντοφυΐας, σύγκαμα, μόλυνση ματιών, ωτίτιδες, μυκητιάσεις και άλλες δερματικές ενοχλήσεις, ακόμη σε πυρετούς και λοιμώξεις, βήχα, άσθμα, προβλήματα ύπνου και συμπεριφοράς και πολλές άλλες ασθένειες που μπορείτε να συζητήσετε με τον Ομοιοπαθητικό σας.

Συμπερασματικά, θεωρώ ότι ο σωστός συνδυασμός εναλλακτικών και σύγχρονων μεθόδων θεραπείας συμβάλλει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης και ισχυρής θεραπευτικής προσέγγισης για την αποκατάσταση της υγείας και της ευεξίας κατά την κύηση και τα στάδια γύρω από αυτήν. Η συμβολή της Ομοιοπαθητικής μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμη και να αναγάγει την κομβική αυτή περίοδο στη ζωή μιας γυναίκας σε μια μοναδική και όμορφη εμπειρία.

* Το άρθρο αυτό έχει ενημερωτικό χαρακτήρα, δεν συνίσταται για αυτοσυνταγολόγηση και δεν αντικαθιστά τις συμβουλές του Μαιευτήρα Γυναικολόγου σας και του επαγγελματία Ομοιοπαθητικού.

Αναστασία Χρήστου, Κλασική Ομοιοπαθητικός

Περιάνδρου 48, Κόρινθος

2741083419, 6972122891

anastasia@homeopath.gr

Ακολουθήστε μας σε Facebook & Instagram!