Φυσικές Λύσεις Για Ατυχήματα, Τραύματα & Άλλες Καλοκαιρινές Ενοχλήσεις

Το καλοκαίρι είναι μία από τις αγαπημένες εποχές όλων (μικρών και μεγάλων) και πολλές μαμάδες ανησυχούν για τυχόν ατυχήματα ή άλλες καλοκαιρινές καταστάσεις πρώτων βοηθειών. Αυτό το άρθρο έρχεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Ένας από τους λόγους που αγαπώ την Ομοιοπαθητική είναι το καταπληκτικό αποτέλεσμα των ομοιοπαθητικών φαρμάκων στις καταστάσεις πρώτων βοηθειών, δηλαδή σε ατυχήματα και διάφορους τύπους τραυματισμών. Στην ομοιοπαθητική μου πρακτική αντιμετωπίζω συχνά οξείες καταστάσεις που προκαλούνται από ατυχήματα, τραυματισμούς και πληγές. Είναι ένας από τους τομείς της Ομοιοπαθητικής, όπου τα αποτελέσματα είναι αισθητά γρήγορα και πολύ θεαματικά.

Χωρίς αμφιβολία, το νούμερο ένα φάρμακο, το πιο γνωστό και συχνά χρησιμοποιούμενο σε ατυχήματα και τραυματισμούς είναι η ARNICA MONTANA.

Αυτό το εκπληκτικό φάρμακο παρασκευάζεται από ένα μικρό φυτό που μοιάζει με μαργαρίτα και βρίσκεται ψηλά στα βουνά, σε όλο τον κόσμο, από τις Άλπεις στην Ευρώπη, μέχρι τις Άνδεις στη Νότια Αμερική. Οι θεραπευτικές της ιδιότητες είναι γνωστές για πολλούς αιώνες και χιλιετίες και η χρήση της σε ομοιοπαθητική μορφή συνέβαλε στην περαιτέρω επέκταση της σφαίρας δράσης της.

Υπάρχουν πολλές χρήσεις της ARNICA. Θα προσπαθήσω να παραθέσω εδώ τις πιο σημαντικές:

 • Ατυχήματα, τραύματα, χτυπήματα από αμβλύ αντικείμενο, κακώσεις συνοδευόμενα από πόνο, μωλωπισμό & σοκ.
 • Τραύματα στους μαλακούς ιστούς, εκχυμώσεις. Μωλωπισμός που συνοδεύεται από πόνο, και οίδημα. Τραυματισμός μυών, ματιών, κεφαλής.
 • Διαστρέμματα, ρήξη τενόντων, θλάση μυών, κατάγματα, διάσειση, που προκαλούνται από ατυχήματα, πέσιμο, ή παρατεταμένη και ασυνήθιστη άσκηση, μυϊκή καταπόνηση, όπως μετά από μία δύσκολη αθλητική δραστηριότητα ή ένα μακρύ περίπατο.
 • Μετά από χειρουργική επέμβαση ή οδοντιατρική εξαγωγή, για την πρόληψη του σοκ και του πόνου και για την προώθηση της γρήγορης αποκατάστασης των προσβεβλημένων ιστών. Η υπερβολική αιμορραγία μπορεί επίσης να αποφευχθεί με τη λήψη της Arnica το συντομότερο δυνατό μετά από τέτοιες επεμβάσεις.

Η Arnica βοηθά το σώμα μας να επουλωθεί γρήγορα και αποτρέπει το σοκ, την αιμορραγία, τον πόνο, το οίδημα, τον μωλωπισμό & την γενική κακουχία.

Για τραύματα σε εσωτερικά μέρη όπως η κοιλιακή χώρα ή το στήθος, πρέπει να ληφθεί το Bellis perennis, εάν δεν υπάρχει βελτίωση με την Arnica. Τη θεραπεία των τραυματισμών στις αρθρώσεις, τους συνδέσμους και τους τένοντες μπορούν επίσης να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό τα φάρμακα Bryonia και Rhus-tox, όταν συνταγολογούνται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους συμπτώματα.

Bryonia alba

Ο πόνος μετά το τραύμα επιδεινώνεται με την παραμικρή κίνηση, ο τραυματισμένος προτιμά την ακινησία και καλυτερεύει πιέζοντας την πάσχουσα περιοχή.

Rhus toxicodendron

Ο πάσχων βελτιώνεται με ζεστά επιθέματα και συνεχή κίνηση, ενώ η αρχική κίνηση τον επιδεινώνει. Υπάρχει υπερκινητικότητα και ανησυχία.

Τα παραπάνω είναι τα πιο σημαντικά φάρμακα, όχι όμως τα μόνα για τραυματισμούς, και μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου, στην ταχεία ανάκαμψη από τραυματισμούς, καθώς και στην πρόληψη επιπλοκών.

Σημαντική Σημείωση

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν χρησιμοποιούνται ποτέ επιφανειακά. Κάθε μεμονωμένη περίπτωση πρέπει να αξιολογείται εξατομικευμένα και σύμφωνα με τα συγκεκριμένα συμπτώματα που παρουσιάζονται από τον πάσχοντα. Σε περίπτωση τραυματισμών, η θέση του τραυματισμού, η ποιότητα του πόνου, όπως και άλλα σημεία και συμπτώματα λαμβάνονται υπόψη και οδηγούν στην επιλογή του πλέον κατάλληλου ομοιοπαθητικού φαρμάκου, το οποίο και θα θεραπεύσει αποτελεσματικά.

Δαγκώματα & Τσιμπήματα

«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαµβάνειν» είπε ο Ιπποκράτης. Είναι προτιμότερο να προφυλαχθούμε, στην συγκεκριμένη περίπτωση με την αποφυγή επαφής, όσο είναι εφικτό, από τα δαγκώματα και τσιμπήματα ζώων και εντόμων, πριν προχωρήσουμε στη θεραπεία.

Στην περίπτωση κουνουπιών, μπορούμε να φτιάξουμε ένα φυσικό εντομοαπωθητικό, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό των αιθέριων ελαίων Λεμονόχορτου, Λεβάντας, Γερανιού, Βασιλικού, λεμονιού, Vetiver, σε σπρέι, κρέμα ή λάδι. Χρησιμοποιήστε στο χώρος σας κεριά με citronella, linalool και geraniol, μελέτες έχουν δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα ως εντομοαπωθητικά.

Όταν υποστούμε ένα δήγμα, το σώμα μας αντιδρά με πόνο, δυσφορία, πρήξιμο και φαγούρα. Τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα από τα παρακάτω ομοιοπαθητικά φάρμακα ανάλογα με τα συμπτώματα που βιώνουμε:

Apismellifica

Το πιο συνηθισμένο φάρμακο για τσιμπήματα εντόμων (μέλισσες, σφήκες, μολυσμένα κουνούπια και άλλα έντομα) και για αλλεργικές αντιδράσεις από αυτά. Τα συμπτώματα είναι έντονο οίδημα, κνίδωση, ερυθρότητα, κάψιμο, πόνος, δυσφορία, νευρικότητα, και εμφανίζονται ραγδαία. Η περιοχή είναι ζεστή στην αφή και ανακουφίζεται με πάγο και κρύα επιθέματα. Επιδεινώνεται από την ζέστη.

Ledumpalustre

Τσιμπήματα από έντομα, κουνούπια, τσούχτρες (δουλεύει καταπληκτικά), μέδουσες, αράχνες, δάγκωμα γάτας. Το μέλος είναι κρύο, ωχρό, μουδιασμένο, πρησμένο, με κνησμό. Το σημείο του τσιμπήματος έχει μία χαρακτηριστική μπλέ χροιά. Το πρησμένο μέρος φαίνεται κρύο στην αφή, παρόλα αυτά ο πάγος ή το κρύο νερό ανακουφίζουν.

Urticaurens

Για κόκκινα, πρησμένα δαγκώματα και τσιμπήματα με φαγούρα και τσούξιμο. Εξανθήματα από τα τσιμπήματα που θυμίζουν ουρτικάρια, όπως μετά από τσίμπημα με τσουκνίδα (κνίδωση, η τσουκνίδα στα αρχαία ελληνικά ονομάζεται κνίδη). Τα τσιμπήματα εντόμων προκαλούν υπερβολικό κνησμό, τσούξιμο, καύσο & πρήξιμο μεγάλης επιφάνειας. Το άγγιγμα και ο κρύος αέρας επιδεινώνουν.

ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΟΤΙ ΣΕ ΣΟΒΑΡΗ ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ.

Τοπικά μετά από ένα δάγκωμα ή τσίμπημα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία κρέμα που να περιέχει βάμματα από τα βότανα Stellaria media (στελλάρια), Calendula officinalis (καλέντουλα), Hypericum perforatum (υπερικό), Urtica urens (τσουκνίδα), πρόπολη, εχινάκεια, αλόη, μαζί με αιθέριο έλαιο λεβάντας, που έχει καταπραϋντικές και αναπλαστικές ιδιότητες.

Το καλοκαιρινό κυτίο φυσικών Πρώτων Βοηθειών

 • Πολύ χρήσιμη είναι η δημιουργία μικρής συλλογής ομοιοπαθητικών φαρμάκων, όπως τα παραπάνω για πρώτες βοήθειες.
 • Ένα προβιοτικό καλής ποιότητας, σε περίπτωση τροφικής δηλητηρίασης ή διάρροιας διακοπών.
 • Arnica κρέμα.
 • Καλέντουλα (Calendula) κρέμα, μία κρέμα γενικής χρήσης, για ανοιχτά τραύματα, πληγές & εγκαύματα πρώτου βαθμού. Είναι πολύ χρήσιμη σε ανοιχτό δέρμα και πληγές που είναι επώδυνες. Η καλέντουλα λειτουργεί ως αντισηπτικό, μειώνει την φλεγμονή, καταπραΰνει και αποτρέπει την μόλυνση.
 • Aloeveragel για ηλιακά εγκαύματα.
 • Εντομοαπωθητικό σπρέι με τα αιθέρια έλαια που προαναφέρθηκαν.
 • Mία φυσική αντιισταμινική κρέμα που να περιέχει βάμμα από Stellaria media, έχει καταπληκτικές αντικνησμικές ιδιότητες.
 • Βάμμα Εχινάκεια (Echinacea) ενίσχυσης του αμυντικού συστήματος, για την πρόληψη μίας ίωσης ή λοίμωξης.
 • Κουερσετίνη (Quercetin), ένα φλαβονοειδές και αντιοξειδωτικό, που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αλλεργικών αντιδράσεων.
 • Βιταμίνη C. Υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και ενισχύει την δράση της κουερσετίνης.

Αναστασία Χρήστου, Κλασική Ομοιοπαθητικός

Περιάνδρου 48, Κόρινθος

2741083419, 6972122891

anastasia@homeopath.gr

Ακολουθήστε μας σε Facebook & Instagram!